معمار مسجد جامع بافت کیست ؟
مسجد جامع بافت
پیرترین بنای مذهبی شهر ، مکانی مقدس ، پاتوق دینداران ، پاکان ، صالحان و آنان که دنبال عرش الهی هستند.
مسجد جامع بافت ، کانون عشق و صفا ، محفل آدم های بی ریا ، بازار خرید امور معنوی و فروش امور دنیوی
مسجد جامع بافت ، خانه انسان های خداجو و معتقد به مبدا و معاد ، پایگاه روشنگری و مبارزاتی انقلابیون سال ۱۳۵۷ و محل سازماندهی و اعزام سلحشوران جنگ تحمیلی
این مسجد به تنهایی تاریخی است از حال و هوای مذهبی شهرستان بافت ، این مسجد برای آحاد مردم بافت ، مملو از خاطرات پاک مذهبی است ، خاطرات شب های احیا ، ایام تاسوعا و عاشورا ، روضه خوانی ، تعزیه و به یاد آوردن چهره های نورانی ، متدین و با صفای سال های دور و نزدیک شهر و دیارمان بافت .
… و این همه را مرهون و مدیون کسی هستیم که بنای مسجد بافت را برپا کرد و با همت بزرگ و نیت پاکش بانی ساخت این مسجد شد .او کیست ؟
مرحوم حاج گرگعلی نقیبی
اِنَما یَعمُرُ مَساجِدَ اللَهِ مَن اًمَنَ بِالَلهِ واَلیَوُمِ الاخِر
تنها کسانی مساجد را عمران می کنند که به خداوند و روز جزا ایمان آورده باشند
سال ۱۲۶۰ هجری شمسی در خانواده ای مذهبی آن مرحوم دیده به جهان گشود.خواندن و نوشتن را در مکتب خانه های آن روزگار فرا گرفت و با مطالعه کتاب های مذهبی بر معلومات خود افزود.
هوش ، استعداد ذاتی و مطالعه بیش از حد او سبب شد در جوانی به چهره ای مذهبی و عاشق ائمه اطهار مشهور گردد و اولین عاشقی اش را در جوانی و زیارت بارگاه علی ابن موسی الرضا( ع) با پای پیاده نشان داد.
عشق و علاقه وافر او به ائمه اطهار بارها باعث شد که پیاده به زیارت مرقد آنان نائل شودو تا قبل از سال ۱۳۲۰ چندین مرتبه اماکن متبرکه را زیارت نمود .
در سال ۱۳۲۶ ه.ش تصمیم می گیرد از مسیر بافت – بندرعباس پیاده به زیارت بارگاه امام حسین ( ع ) برود ، وی مسیر بافت – بندرعباس را پیاده طی می کند و در طول راه کارهای نیک و خیرخواهانه ای را مانند : تعمیر و بازسازی آب گرم گنو و احداث ساختمانی برای کسانی که از این آبگرم استفاده می کنند ، انجام می دهد .
وی بار دیگر در سال ۱۳۲۶ ه . ش از همین مسیر بافت – بندرعباس به قصد زیارت اماکن متبرکه در عراق پیاده حرکت می کند و پس از اینکه با کشتی به عراق می رود و به زیارت این اماکن می پردازد ، قصد مشرف شدن به خانه خدا را دارد که توفیق نصیبش نمی شود و یک سال در عراق ماندگار می شود.
در این یکسال در محضر مجتهدین و اساتید حوزه حضور و کسب فیض می کنند و در همین سفر به حضور حضرت مستطاب آیت الله آقا سید محسن حکیم شرفیاب می شوند و کلیه اموال منقول و غیرمنقول خود را نزد مشارالیه قیمت گذاری و خمس آنها را نقداً پرداخت می نماید.
وی پس از یکسال اقامت در عراق با توجه به اینکه موفق به زیارت خانه خدا نمی شود ، به کشور باز می گردد و به زندگی روزمره خود که بیشتر کشاورزی و دامداری بود ، می پردازد.
مرحوم گرگعلی نقیبی چند سال بعد به زیارت خانه خدا نائل می شود و پس از بازگشت هزینه زیارت خانه خدا ( ۶هزار تومان ) رابه فرزندانش اهدا می کند تا آنان نیز به زیارت خانه خدا بشتابند.
مرحوم حاج گرگعلی نقیبی در طول عمر باعزتش کارهای خیر و عام المنفعه زیادی را انجام داد که مهمترین آنها ساخت مسجد جامع بافت می باشد.
آن مرحوم با توجه به اینکه در شهر بافت هیچ مسجدی بنا نشده بود و مراسم مذهبی در منازل اشخاص ( منزل مرحوم محمد قراری ، منزل مرحوم علی اصغر پرنده ، منزل مرحوم حاج قاسم اعتمادی ، منزل خود آن مرحوم و…) برگزار می شد ، تصمیم به ساخت مسجد جامع بافت می گیرد.
فکر ساختن مسجد از آنجا شروع می شود که در مراسم روضه خوانی ماه مبارک رمضان در منزل مرحوم محمد قراری ، وقتی واعظ مرحوم برهان عنوان می کند که : حیف است شهری مانند بافت که مردمش علاقه زیادی به امور مذهبی دارند ، مسجدی نداشته باشد و این گفته باعث می شود که مرحوم حاج گرگعلی نقیبی در همان جلسه روضه خوانی از جا بلند شود و ندا سر دهد که : من سه باب خانه مسکونی دارم و هر کس خریدار هست حاضرم پول فروش یک باب منزل را صرف ساختمان مسجد نمایم.
در آن جلسه روضه خوانی کسی داوطلب خرید منزل نمی شود ولی پس از چندی شخصی به نام مصطفی جلالی خانه را خریداری می کند و آن مرحوم پولش را تحویل هیئت امنای مسجد می دهد و ساخت مسجد جامع بافت آغاز می شود .
در حین ساخت دیگر مردم بافت نیز کمک هایی را به احداث مسجد می کنند و بنای قدیمی و سقفی مسجد ساخته می شود، پس از چندی در قسمت شمالی مسجد که زمین خالی بوده است، آن مرحوم همت می کند که مسجد با ستون های آجری ( ۱۵ ستون ) و دیوارهای آجری و سقف چوبی توسعه یابد و قریب ۲۰ سال از این قسمت استفاده شود.
با توجه به اینکه این ساختمان و قدمت آن جوابگوی نیاز مردم در آن زمان نبود ، هیئت امنای مسجد به مرحوم حاج گرگعلی نقیبی پپیشنهاد بازسازی مسجد را با تیر آهن می دهند ، که آن مرحوم هزینه خرید کلیه آهن آلات و درب و پنجره ها و ستون ها را متقبل می شوند و بنای دو طبقه مسجد به شکل کنونی ساخته می شود.
گفتنی است : در قسمت جنوبی مسجد زمینی بوده است ( خانه مسکونی مرحوم فتح الله پاچناری پدر مرحوم نصرالله رحیمی ) که آن مرحوم این زمین را نیز خریداری و بعداً به مسجد اهدا می نماید.
از دیگر اعمال خیرخواهانه و مذهبی آن مرحوم می شود به بازسازی بخشی از عمارت امامزاده سید علی موسی که به علت زلزله ترک برداشته شده بود و بنای زائرسرا با هزینه شخصی ، کمک به مساجد و ساختمان های حسینیه بین راه بافت – کرمان ، کمک به ساختمان مسجد حاج آقا علی در کرمان و…اشاره کرد.
سادگی ، صفای باطن ، فروتنی، چهره نورانی و احترام به خاندان اهل بیت از ویژه گی های بارز شخصیتی آن مرحوم بود ، در زمانی که مرحوم آیت الله طالقانی دوران تبعید را در بافت به سر می گذراندند ، مرحوم نقیبی به حضور ایشان رفتند و پس از گذراندن مراحلی از طرف ژاندارمری این اجازه داده شد که رفت و آمدهایی بین آن مرحوم و مرحوم آیت الله طالقانی انجام شود و بارها مرحوم آیت الله طالقانی به منزل مرحوم نقیبی رفتند و آن مرحوم از محضر آیت الله طالقانی فیض بسیار بردند.
از آن مرحوم دو فرزند ( فاطمه و احمد ) به یادگار مانده است که هر دو رد پای خیرخواهانه پدر را دنبال می کنند و بانی امور خیر در شهر هستند که نمونه اش اهدا قطعه زمینی در خیابان فردوسی شرقی بافت برای ساختن دبستان به اداره آموزش و پرورش می باشد.
مرحوم گرگعلی نقیبی پس از ۹۶ سال زندگی توأم با خدمت و سعادت سرانجام در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۳۵۶ حین عمل جراحی چشم در بیمارستان راضیه فیروز کرمان چشم از جهان فرو بست و بنا بر وصیت نامه آن مرحوم و اجازه مجتهدین در مسجد جامع بافت به خاک سپرده شد.
حتی بارگاهش ساده و بی آلایش است ، اگر این سادگی وبی نامی و بی سنگی وصیت خود آن مرحوم است ، که حرفی برای گفتن ندارم ، ولی اگر این کوتاهی و بی توجهی از سوی ما و هیئت امنای مسجد هست ، که وای بر ما و وای براحوال ما روحش شاد ویادش گرامی باد
حمید هرندی