جای شهرستان بافت در پازل تقسیم شدن استان کجاست ؟
حرف و حدیث زیاد است ، جماعتی می گویند : استان کرمان به دو استان شمالی و جنوبی تقسیم می شود و شهرستان ها را بین این دو استان تقسیم می کنند ، جیرفتی ها مدعی هستند که شهرستان جیرفت باید مرکز استان جنوبی باشد و بمی ها نیز فرهنگ دیرینه خود را به رخ می کشند و ادعا می کنند بم باید مرکز استان جنوبی باشد.
سیرجانی ها استان سمنگان را پیش می کشند و شهرستان هایی را در پازل استان سمنگان قرارمی دهند و این داستان برای شهرستان هایی که قرار است در دل این استان های جدید جای بگیرند با نگرانی ادامه دارد.
زمزمه تقسیم شدن استان کرمان از دولت نهم شروع شد و در دولت دهم ادامه یافت و تا به امروز خوشبختانه یا متأسفانه استان پهناور کرمان ، پرگار تقسیم شدن را بر روی نقشه خود حس نکرده است.
استان پهناور کرمان با توجه به تنوع اقلیمی و شرایط آب و هوایی ، گستردگی معادن غنی مس ، آهن ، کرومیت و….، زمین های کشاورزی حاصلخیز ، باغات میوه مرغوب و نیروی انسانی کارآمد موقیعت ویژه و منحصری را دارد که اگر در تقسیم شدن استان به این ویژگی ها توجه نشود ، همان بهتر که استان به همین شکل کنونی باقی بماند.
آز آن سو همین گستردگی و پهناور بودن استان باعث شده است ، که توسعه و آبادانی در استان در مقایسه با دیگر استان های کشور ، در سطحی نازل تر صورت بگیرد و در تمام سطوح از دیگر استان ها عقب باشیم ومی طلبد که استان کرمان در مسیر توسعه کوچکتر شود تا خدمت رسانی و آبادانی سهمی بیشتر داشته باشد.
به نظر می رسد این روزها که انتخابات مجلس شورای اسلامی در راه است ، کاندیداهای نمایندگی به عنوان یک حربه انتخاباتی از تقسیم شدن استان در تبلیغات و سخنرانی های تبلیغاتی خود بهره ببرند و قول و وعده هایی به مردم حوزه های انتخاباتی بدهند و ترس از آن داریم که همین شعارها و قول و وعده ها جایی را برای خود به دور از طرح آمایش سرزمین باز کند و آن شود که نباید بشود.
نطق پیش از دستور مهندس بختیاری نماینده مردم شهرستان های : بافت ، رابر و ارزوئیه در مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۶ آذر ماه ۱۳۹۰ زنگ هشداری بود که در خصوص تقسیم شدن استان نواخته شد و حاوی نکات مهمی بود که نمی دانم به چه دلیل پوشش رسانه ای مطلوبی نداشت.
مهندس بختیاری ابراز نگرانی و تأسف کرده بودند که : بعضی از نهادهای تصمیم گیری و افراد این روزها به طرح مسائلی در خصوص تقسیم شدن استان و الحاق شهرستان ها می پردازند که در آینده مشکل زا و بحران آفرین است ، وی همچنین تأسف خورده بود که چرا در پیشنهاد و مدل تقسیم منطقه انتظامی استان ، شهرستان های بافت ، رابر و ارزوئیه در منطقه جنوب جای گرفته اند.
شهرستان بافت که در ابتدای نمایندگی مهندس بختیاری ، شهرستان رابر و ارزوئیه را در نقشه خود داشت ، شرایط ویژه ای را دارد و نمی شود با پرگار و روی نقشه آنها را تقسیم کرد و در دل استان های جدید جا داد .
ترس ما از این است که محرومیت و مظلومیت شهرستان بافت حتی در تقسیم شدن استان گریبانش را بگیرد و این شهرستان بر اساس مصلحت و شعار و به دور از کار کارشناسی به استانی تقدیم شود.
در الحاق شهرستان بافت به استان های جدید ، مقسم ها باید به سه علم جفرافیا ، اقتصاد و جامعه شناسی توجه ویژه ای داشته باشند و با دیدی وسیع و جامع و با حوصله ، دقت و مطالعه مرحله اول طرح آمایش سرزمین ، بافت محروم را در آنجایی قرار دهند که قابلیت و توانمندی آن را دارد وخواست مردم فرهیخته آن می باشد .
تا جایی که حافظه ام یاری می کند ، در استان کرمان جنوبی قرار بود شهرستان های : جیرفت ، کهنوج ، عنبرآباد ، رودبار ، قلعه گنج ، فاریاب و منوجان جای بگیرند و اسمی از شهرستان های : بافت ، رابر و ارزوئیه نبود و چه می شود که این روزها نام این سه شهرستان در استان جنوبی آورده می شود ؟
حتی بر زبان آوردن نام شهرستان بافت در استان جنوبی ، یأس آور و نسنجیده است ، چه رسد آن روزی که تصمیم به این مهم گرفته شود .
مدیران استانی و وزارت کشور باید به دور از هرگونه سیاست بازی و مصلحت اندیشی ، به طرح آمایش سرزمین رجوعی داشته باشند و با جامع نگری و دور اندیشی ، فضای طبیعی ، اجتماعی ، اقتصادی ، قومی و در نهایت ملی را در نظر داشته باشند تا مطلوبترین توزیع ممکن جمعیت و منابع در پهنه سرزمین کرمان صورت بگیرد و حرف آخر اینکه : اگر از یک فرد بی مطالعه ای مانند هم من سوال شود : جای شهرستان بافت در استان کرمان جنوبی ، شمالی و سمنگان کجاست ؟ به هیچ وجه بافت را در کرمان جنوبی جای نمی دهم و عقل هم همین را حکم می کند ، حتی الحاق بافت به استان سمنگان بیشتر توجیه دارد تا کرمان جنوبی !
راستی ! آمایش سرزمین زیر بنای سازماندهی انسان ، محیط ، منابع ، نحوه استفاده بهینه از منابع ، امکانات و چگونگی استقرار انسان ها را در فضای جغرافیایی منطقه ای مناسب آموزش می دهد ، همه به آن رجوع کنیم. حمید هرندی